هنگامی که دو یا چند نفر جهت انجام دادن کارهای تجاری با تقسیم بندی سرمایه و معین نمودن روش تقسیم سود و زیان براساس محتوای قرارداد ، سازگاری و موافقت همه جانبه داشته باشد می توان بیان کرد که پروسه فعالیت آن ها سبب تاسیش شدن شرکتی تجاری شده است..به بیانی دیگر به هر نوعی از عملیات تجاری که از ودیعه ی سرمایه شرکا و با توجه و مطابق با قرارداد همراه با تقسیم ضرر و منفعت همراه باشد و دربردارنده ی فعالیت شرکت باشد شرکت تجاری گفته می شود.
حال سوال این است ، با توجه به قانون چه افرادی می توانند شرکت ثبت کنند؟ شرایط ثبت شرکت چیست ؟
ثبت شرکت چیست
با توجه به قوانین ایران،اشخاصی که می توانند در ایران شرکت ثبت نمایند به قرار ذیل می باشند:
-تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی اعم از ایرانی و خارجی این قابلیت را دارند تا در ایران شرکت را به ثبت برسانند.
-تمامی اشخاص خارجی می توانند بدون شریک ایرانی به صورت مالکیت 100% در ایران شرکتی را به ثبت برسانند.
-بدون این که اشخاص حقیقی وجود داشته باشد چند شرکت با یکدیگر می توانند شرکتی را بدون وابستگی ثبت کنند.
-(Joint Venture) جهت به وجود آوردن شغلی در ایران،تلاش و کوششی صورت گرفته است تا این روال در ایران هرچه راحت تر سپری شود. (مدارک لازم گواهی ثبت شرکت+ کپی مدارک هویتی نمایندگان آن ها)
نکته :
-درصورتی که اشخاص سوء پیشینه دارند تنها این اجازه را ندارند تا به عنوان هیئت مدیره ،مدیرعامل،یا بازرسین شرکت باشند و به ثبت رساندن شرکت بلامانع می باشد.
شرایط ثبت شرکت چیست
در قرارداد شرکت مانند همه پیمان ها و قراردادها بایستی پیمان ها و قرارداد ها با شرایطی درست رعایت گردد که عبارت است از:
هدف و رضایت داشتن ، سزاواری ، مشخص بودن موضوع ، قانونی بودن قصد و نیت . هم چنین شرایط اختصاصی تشکیل شرکت عبارت است از : وجود شرکا ، همکاری شرکا ، سرمایه گذاری ، تقسیم سود و زیان ، اقدام به عملیات بازرگانی.
به بررسی هرکدام یک از این شرایط به صورت مجزا در ذیل خواهیم پرداخت . لازم به ذکر است ، در صورتی که شما به هر گونه مشاوره در این رابطه نیاز دارید ، می توانید با کارشناسان متخصص و خبره ما در وکیل ثبت شرکتها تماس حاصل فرمایید.
قصد و رضا
مقصود و رضایت داشتن طرفین یکی از شرایط مهم و اساسی درستی معامله می باشد. نیت عبارت است از اراده و تصمیم به بستن پیمان نامه و پذیرفته شدن نهایی التزامات و پای بندی به قرارداد و داشتن رضایت به معنای قبولی شرایط ، نفس پاک و خشنودی استفاده می شود.
هدف و رضایت داشتن ناشی از اراده و اختیار می باشد ودارا نبودن هرکدام یک سبب فسخ قرارداد می گردد.
اهلیت
به توانایی قانونی شخصی جهت دارا شدن یا اجرای حق اهلیت می گویند. ندار به کسی گفته می شود که اهلیت نداشته باشد. در نظام های قضایی دایره ی افرادی که این حق را ندارد متفاوت می باشد اما به طور معمول مصروعین و دیوانگان ،نادان و کم عقلان و کودکان قبل از رسیدن به سن قانونی از اهلیت به منظور انجام قسمتی یا تمامی حقوق خود برخوردارنمی باشند.
از نظر قانون رشد رسیدن به سن هیجده سال وقاعده عقل عرف و نظر معیار پزشک قانونی است.
معین بودن موضوع
با توجه به بند 3 ماده 190 ق.م یکی از شرایط مهم و بنیادی درستی هر معامله ای این است که مورد معامله " موضوع معین "داشته باشد . به همین علت ، مورد معامله نبایستی میان چند کار دودل باشد و طرفین قرارداد بایستی موضوع مشخصی را مد نظر خود قرار دهند. برای امری که نا مفهوم وامری که مشخص نشده است موضوع شرکت امری باطل محسوب می شود.
قانونی بودن جهت و هدف
چنانچه مقصود و هدف شرکت امری غیر قانونی از قبیل قاچاق و قمار و سرقت و اختلال و مانند این موارد باشد باطل می باشد .
شرایط اختصاصی تشکیل شرکت
علاوه بر شرایط عمومی شرایط اختصاصی شرکت عبارت است از :
1-وجود شرکا
شرکت با حداقل اعضای دو نفر تشکیل می شود. در دنیای امروز در نظام حقوقی ایران ، برخلاف کشورهای عضو جامعه اروپایی تاسیس شرکت تجاری با یک شریک ممکن نمی باشد بنابراین وجود داشتن دو شریک برای شکل گیری مفهوم هر شرکت تجاری از الزامات و ضروریات می باشد.
2-همکاری شرکا
همکاری میان شرکا یکی از خصوصیات خاص و ویژه ی شرکت های تجاری می باشد.
در ارائه سرمایه همکاری شرکا و حاض�� شدن در مجامع عمومی و در صورت انتخاب شدن به نمایندگی شرکت از هیات مدیره و بازرسی حضور و فعالیت در آن جزء همکاری شرکا محسوب می شود.
3-سرمایه گذاری
شرکا عهده دار تامین سرمایه شرکت اعم از نقد یا جنس و یا حتی هنر و عمل و امتیاز از طرف شرکاء می باشند .
4-مبادرت به عملیات بازرگانی
پایه و اساس شرکت تجاری بر انجام معاملات تجاری می باشد . شایان ذکر است که معاملات در غیر منقول و یا جهت برطرف نمودن نیاز های شخصی اگر چه از سوی شرکت های تجاری باشد تجارت به شمار نمی رود.
5-تقسیم سود و زیان
وقتی از سود صحبت می شود منظور همان دارایی می باشد که به اندوخته های موجود شرکاء در شرکت اضافه می شود ودر صورتی که شرکت با ضرر مواجه شود دارایی هم میان شرکا تقسیم خواهد شد.در حقیقت ، یکی از خصوصیات شرکت تجاری ، تقسیم نمودن سود و زیان بین شرکا می باشد.