تنظیم نمودن اساسنامه شرکت یکی از مواردی می باشد که در هنگام شروع یک فعالیت اقتصادی و یا به ثبت رسانیدن شرکت با آن مواجه خواهید شد.ما در این مقاله تلاش کرده ایم تا اطلاعاتی را در این مبنا ارائه نماییم .در گام اول به تعریف و تشریحی از اصل اساسنامه و ماهیت آن می پردازیم :
اساسنامه چیست ؟
در تشریح لغتی اساسنامه بایستی اشاره نمود که عبارت اساسنامه از دو قسمت اساس و نامه تشکیل گردیده است ولی در لغت شناسی اساس به معنی پی ،پایه، بنیاد، شالوده، بن، بنیان، پیکره،و به معنی اصل معنا تعریف گردیده است.در حقیقت اساسنامه سندی دارای اعتبار و ارزش می باشد که این اعتبار و ارزش را هم به شرکت اعطا می نماید.
اساسنامه شرکت
در اساسنامه شرکت مواردی اعم از اهداف و روش های دستیابی به این هدف ها و راه و روش ها و سرمایه شرکت، سهم شرکا و وظیفه های آن ها، تصمیم گیری در خصوص انتخاب هیئت مدیره، مجمع های عمومی، بازرسان شرکت، تعداد مدیران، چگونگی انتخاب و مدت زمان ماموریت و چگونگی مشخص نمودن مدیرانی که فوت نموده اند یا کناره گیری کرده اند و یا ورشکسته یا برکنارشده اند مشخص شده است.
همان طور که بالا ذکر گردید اساسنامه نقش بسیار مهم و با اهمیتی را در جهت گیری های اصلی شرکت و خطوط ها و فعالیت های بعدی آن خواهد داشت و همان طور که به منظور اشخاص یک جامعه دربرداشتن برگه های شناسایی بسیار بااهمیت و باارزش می باشد وهویت آن ها شمرده می شود اساسنامه هم به گونه ای معرفی کننده ماهیت کلی شرکت و هدف گیری های کلی آن است.
دکتر جعفری لنگرودی در تشریحی بیان کرده است که: اساسنامه مقررات یا قراردادی می باشد که به منظور راه و روش کار یک جمعیت ( در حقوق عمومی یا خصوصی) مقرر و معین می شود مانند قانون اساسی و اساسنامه شرکت های تجاری و انجمن ها. در میان انواع شرکت های تجاری شرکت های سهامی عام وشرکت های سهامی خاص لزوما بایستی دربردارنده اساس نامه باشند که به سبب ماده ۸ لایه اصلاحى مصوب 48.12.24 اساسنامه بایستی دربردارنده اطلاعاتی به شرح ذیل باشد:
اطلاعات مهم اساسنامه شرکت
- انتخاب نام شرکت.
- موضوع فعالیت شرکت که به صراحت به آن اشاره می گردد تعیین فعالیت شرکت در اساسنامه بسیار حائز اهمیت می باشد.
- مدت شرکت (محدود یا غیر محدود).
- مقر اصلى شرکت و محل شعب آن چنانچه تأسیس شعبه مورد نظر باشد .
- مبلغ سرمایه شرکت و مشخص نمودن وجوه نقدى و غیرنقدى آن.
- تعداد سهام بىنام و با نام و مبلغ اسمى آن ها و هرگاه به وجود آوردن سهام ممتاز و برترمورد نظر باشد تعیین تعداد، خصوصیات و امتیازات اینگونه سهام.
- تعیین مبلغ پرداخت شده هر سهم و روش مطالبه بقیه اسمى هر سهم و مدتى که بایستی مطالبه گردد که البته این مدت بیشتر از ۵ سال نمىباشد.
- نحوه انتقال سهام با نام.
- طریقه تبدیل سهام با نام به سهام بىنام و بالعکس .
- در صورت پیشبینى امکان صدور اوراق قرضه، ذکر شرایط و ترتیب آن ها.
- شرایط و ترتیب افزایش و کاهش سرمایه شرکت.
- مواقع و ترتیب دعوت مجامع.
- مقررات راجع به حد نصاب لازم به منظور تشکیل مجامع عمومى و ترتیب اداره آن ها.
- تعداد مدیران و روش انتخاب و مدت مأموریت و روش مشخص کردن جانشین به منظور مدیرانى که فوت نموده و یا استعفاء مىکنند یا به دستور قانون مفلس، برکنار و یا ممنوع مىگردند.
- مشخص کردن وظیفه ها و محدوده اختیارات مدیران .
- تعداد سهام تضمینى که مدیران بایستی به صندوق شرکت بپردازند.
- ذکر این که شرکت دربردارنده چند نفر بازرس خواهد بود و روش انتخاب و مدت مأموریت آن ها.
- مشخص نمودن آغاز و پایان سال مالى شرکت و مهلت تنظیم ترازنامه و حساب سود و زیان و تسلیم آن به بازرسان و مجمع عمومى سالانه .
- روش منحل کردن شرکت به صورت اختیاری و ترتیب تصفیه امور آن.
- چگونگى تغییر اساسنامه.
شایان ذکر است که در صورت روبرو شدن با هر سوال و مسئله ای می توانید با وکیل ثبت شرکتها تماس بگیرید.